În funcţie de modul de organizare al companiei şi de domeniul de activitate aceste calendare pot reprezenta de la modul în care este partajată o sală de conferinţe, activitatea zilnică a unui agent de vânzări până la lucrările programate pe fiecare utilaj de producţie, zilele de livrare pentru comenzi sau activitatea personală.

Operaţiunile pe care le putem efectua în zona de calendare sunt următoarele.

Adăugarea unei înregistrări noi în calendar

Dacă utilizatorul are drept de acces pentru a crea activităţi în unul sau mai multe calendare acesta poate definii o înregistrare nouă.

În funcţie de tipul de configuraţie al aplicaţiei, evenimentele în calendar se pot adăuga din meniul de calendar sau din diferite zone ale aplicaţiei, de exemplu din fişa de tratament, o foaie de observaţie sau o activitate în cazul modulului de CRM.

Pentru sistemul de bază ERP există următoarele opţiuni de adăugare a unui eveniment:

  • Prin folosirea opțiunii
  • Prin click pe zona din calendar în care dorim să adăugam evenimentul

Informaţiile necesare atunci când dorim să adăugam un eveniment sunt:
Probabil – adaugă o iconiţa evenimentului reprezentând faptul că nu este confirmat,

Ce – reprezentând denumirea generică a evenimentului, aceasta fiind vizibilă în calendar în antet,

De la – data şi ora începerii activităţii,

Durata – se exprimă in minute, aceasta se poate definii automat în cazul activităţilor adăugate prin selecţia unei perioade,

Calendar – calendarul in care se adauga evenimentul; vor fii disponibile doar calendarele pe care avem acces de editare,

Grupa – reprezintă opţiunea de grupare a activităţilor, mai multe informaţii despre grupe găsiţi în Planificare.

Descriere – se poate adăuga un text reprezentativ activităţii, o descriere, un link catre o zonă din aplicaţie, aceasta fiind vizibilă în calendar în descriere. 

Pentru aplicațiile ERP ce beneficiază de module personalizate apare opţiunea de detaliere explicată pe larg în aceste module.

Schimbarea modului de vizualizare a calendarului

În funcție de informația pe care dorim să o vizualizăm în calendar şi perioada de timp putem schimba modul în care este afișat calendarul.

Astfel că putem selecta ce evenimente dorim să apară în calendar folosind zona din dreapta, bifând și debifând calendarele în cauză.
După ce am selectat evenimentele ale căror calendare dorim să le vizualizăm avem posibilitatea de a schimba perioada de timp.

Putem alege folosind antetul calendarului între trei tipuri de perioade:

Lună – este modul implicit de vizualizare al calendarului, săgeţile din dreptul lunii afişate schimbă luna iar opţiunea astăzi ne aduce la luna curentă,
Saptămână – putem vizualiza evenimentele săptămânii selectate, săgeţile din dreptul săptămânii afişate schimbă săptămâna iar opţiunea astăzi ne aduce la săptămânii curentă. O particularitate a acestui tip de vizualizare este ca aici se afizează si intervalele orare iar detalierea este mai vizibilă,
Zi – putem vizualiza evenimentele zilei selectate.

Editarea unei înregistrări existente în calendar

Odată creată o activitate în calendar aceasta poate suferii pe viitor diferite modificări.

Astfel utilizatorii pot face următoarele operațiuni pe evenimentele existente în calendar, dacă aceștia au dreptul de acces necesar:

  • Se poate edita complet un eveniment înregistrat făcând click pe evenimentul în cauză.
  • Se poate confirma un eveniment selectând evenimentul şi rebifând opțiunea de probabil.
  • Se poate șterge evenimentul selectând și alegând opțiunea șterge.
  • Se poate muta evenimentul în altă zi la aceeaşi oră și aceeaşi durată folosind drag and drop.
  • Se poate prelungii un eveniment pe mai multe zile din vizualizare lună ținând click pe marginea înregistrării, click şi definiţi durata pe mai multe minute/ore din vizualizare săptămână sau zi